De kleuren van de vlag
Jack Pinas werd met zijn ontwerp van de vlag winnaar van de prijsvraag die was uitgeschreven.
Premier Henck Arron deelde echter Pinas mede dat er problemen waren met de zwarte ster in zijn ontwerp, omdat in de eerste Surinaamse vlag – met de 5 sterren - de zwarte ster het afro-Surinaamse deel van de bevolking symboliseerde. Maar Pinas hoorde tussen de regels ook iets anders. Hij had gekozen voor 'zwart' omdat deze 'kleur' heraldiek geen kleur was. Het compromis tussen hem en Arron was dat de ster 'wit' zou zijn, omdat wit de verzameling is van alle kleuren. Zonder afstemming met de heer Pinas werd hij op een heel onprettige wijze geconfronteerd met een vlag met en gele ster. Hij kreeg te horen dat de gele ster het gevolg was van het feit dat de PSV die ook in de regering zat haar partijkleur niet terug vond in de vlag. Principieel als Jack was, distantieerde hij zich van de vlag. En zo werd onze vlag op 25 november 1975 te middernacht niet door Jack Pinas gehesen, zoals het in de bedoeling lag, maar door Frank Long Loy.
Starnieuws.com: Jack Pinas, kunstenaar, kenner, maar bovenal nationalist
- Zie ook Jack Pinas: “Ik ben níet de ontwerper van de Surinaamse vlag!” in de Ware Tijd 28 oktober 2015.
Jack Pinas is overleden op 17 september 2016 op 91 jarige leeftijd.
- Beri.nl - Jack Pinas
- DWTonline.com: Ontwerper Surinaamse vlag overleden.
- Starnieuws.com: Jack Pinas, kunstenaar, kenner, maar bovenal nationalist
Hij verzette zich hevig, toen de toenmalige regering onder leiding van wijlen premier Henck Arron zijn ontwerp van de Surinaamse vlag liet veranderen, zonder zijn medeweten en autorisatie. Vanaf dat moment beschouwde hij zichzelf niet meer als de eerste ontwerper van de Surinaamse vlag. Dit typeerde het principiële karakater van de alleszins flamboyante Surinamer en nationalist. ‘Oom Jack’ Pinas (Zie foto) is niet meer. Jacques Herman Pinas, zoals hij volluit heette, is op 91-jarige leeftijd zaterdag na een ziekbed in het ziekenhuis ingeslapen.
De grafisch ontwerper en tekenleraar, gaf 25 jaar lang zijn krachten aan het Nationaal Planbureau als geografisch kaartenmaker. Maar ook politiek liet Pinas zich gelden als één van de mannen van het eerste uur bij de oprichting van de Partij Nationalistische Republiek(PNR) in 1961. De partij die zich conform haar doelstelling richtte op een onafhankelijkheid van Suriname. Ontstaan uit het ‘Wi Egi Sani’ van meester Eddy Bruma en grote vriend en volksdichter Robin ‘Dobru’ Raveles.In 1975 deed Jack Pinas op aangeven van deze Dobru mee, aan de door de regering Arron uitgeschreven internationale wedstrijd voor het ontwerpen van de nieuwe Surinaamse vlag. En hij maakte er maar liefst twaalf ontwerpen, waaronder de voorloper van de huidige vlag. Daarvan waren de verhoudingen tussen en de breedte van de gekleurde banen volgens Pinas anders. En was de ster zwart in plaats van geel. Jack won met zijn ontwerp ook de westrijd, maar ontving de prijs nooit.
Wat Pinas stoorde is vooral de manier waarop de regering zonder zijn medweten aan zijn ontwerp sleutelde, in een ‘politiek onderonsje’ van een deel van de toenmalige NPK II coalitie, zoals Jack dat typeerde. Toen er in verband met de onafhankelijkheid Surinaamse vlaggetjes werden gedrukt, ontdekte hij, dat het niet de replica’s van zijn vlagontwerp waren. Iets wat hij de toenmalige machthebbers kwalijk heeft genomen en hem tot zijn nadagen dwars zat.
Een poging van de regeerders om Pinas op het grote moment de Nederlandse vlag te laten strijken en de nieuwe Surinaamse vlag voor de eerste maal te hijsen, ter goedmaking van het schandaal, werd door hem afgeslagen. Ook een uitnodiging voor het Onafhankelijkheidsfeest in het Suriname stadion(het huidige A.K. Stadion) werd door Pinas principieel geweigerd.Die onverzettelijkheid liet Jack Pinas ook in zijn leven als vakbondsman zien. Hij leidde als één van de vakbondsmannen prominent de arbeidsstakingen tussen 1969 en 1973. Jack Pinas mag zich als tekenleraar ook medeoprichter van de Nieuwe School voor Beeldende Kunsten, van Nola Hatterman noemen, ook genoemd het Nola Hatterman Instituut.
De nationalist Pinas werd voor zijn verdiensten voor land en volk en in verband met zijn negentigste verjaardag, in maart vorig jaar, tijdens de tiende ‘Dobru Neti’, gehuldigd door de organisatie.
Auteur: JEFF CRAMERUnitednews.sr Oorspronkelijke ontwerper Surinaamse vlag 'Jack' Pinas als patriot heengegaan.