John Russel, geboren op 30 augustus 1943 te Suriname, is nazaat van Petrus Francois Pinas en Lizette Setta Crisis.

Hij sleepte als jongetje van 13 de titel "Surinaamse Elvis" in de wacht bij een talentenjacht in Suriname. In 1957, hij was toen veertien, verhuisde hij met zijn familie naar Nederland.

In 1959 wint hij in Zeist een talentenjacht. Hij vormt daarna een band met onder meer Pierre van der Linden en Jan Akkerman, en wint met hen een tweede prijs in de "Muziekparade" van de VARA. De prijs wordt uitgereikt door Conny Froboess, die Russell in contact brengt met een platenmaatschappij. In 1962 begint hij met het uitbrengen van platen onder de naam Big John Russell.
In 1966 schreef hij samen met Louis van Dijk de muziek voor de film Compromis. Dat leverde hun een Zilveren Roos op bij het festival van Montreux.
Begin jaren zeventig wordt Russell gevraagd een duet te zingen met de Britse zangeres Sue Chaloner. Het duet, "Would You Like to Swing on a Star", wordt uitgebracht onder de naam "Spooky and Sue". De optredens worden niet door Russell gedaan maar door de Arubaan Iwan Groeneveld. Na deze hit werd ook het nummer "You Talk Too Much" een hit. Samen met Challoner nam Russell een album op onder de naam "Spooky and Sue".

Big John Russel is daarnaast bekend van nummers als 'Hokie Pokie' en 'I Never Loved A Woman The Way That I Love You'. Hij zong samen met zijn dochter Priscilla voor de PTT-commercial: 'Ála presie komissie da botrie'.

John Russel is overleden op 12 september 2010 in Leusden.

 

Van de website Big John Russel:  

1. Als jongetje van 13 sleepte hij in Suriname de titel "Surinaamse Elvis" in de wacht bij een talentenjacht.
2. Kreeg, nadat hij een optreden voor de toenmalige koningin Juliana en Prins Bernhard in Suriname had gedaan, van H.M. de Koningin een gitaar.
3. Won tijdens de Muziekparade voor de VARA TV een zilveren beker voor de TV prijs. Uitgereikt door Conny Froboes.
4. Hij werd ontdekt door wijlen Guus Janssen senior tijdens een talentenjacht georganiseerd door Tuny Tunes en Muziekparade.
5. Eerste hit grammofoonplaat "Baby Twist" werd geproduceerd door de legendarische producer van Phili Phonogram, Rine Geveke.
6. Hij toerde met The Beatles in Duitsland en in Blokker en verder met Bill Haley, The Rubettes, Mungo Jerry, Perry Sledge, Jr. Walker and the All Stars, Bonnie Tyler, Haze Fantasy, The Tremoloes, Dave Dee, Davy Jones, George McGray en Adamo and the Tramps.
7. Speelde in de film "Compromis" en won de Zilveren Roos in Montreux (Frankrijk).
8. Scoorde zelf top tien hits als: "I never loved a woman the way I love you" (1976), "Hoky Poky" (1981), "Party Time", "Ram Jam" (1976), "Funky Amsterdam" en met zijn dochter Priscilla de P.T.T. commercial song "Ala Presie".
9. Componeerde en speelde de muziek op de plaat van Prinses Irene, Story's discoboek "Irene, moeder of rebel" (het discoboek vertelt het verhaal over de carlisten en haar man Juan Carlos). Het boek is meer dan 400.000 maal verkocht.
10. Zong de grote hits in van Spooky en Sue: "Swinging on a star", "You talk too much", "You got what it takes", en het album waarvan zes werken op het album door hem gecomponeerd werden.
11. Hij zong ook de leadstem in van de hits van de groepen "The Surfers", "The Star Sisters", "Ricardo and the Flames" en nog veel meer…… 12. Doordat John gek was van disco muziek opende hij in Uithoorn de discotheek "Tutti Frutti" in 1980 en een jaar later in Amersfoort de mooiste discotheek "Big John's dance palace".
13. Ontving in 1981 de Gouden Piramide in München (Duitsland) voor de meest geboekte artiest in Duitsland, samen met Peter Maffay.
14. Voor zijn dieet (schapevlees in plaats van varkensvlees) kocht hij een shoarma snackbar in Deventer die hij "Jeruzalem of Gold" noemde in 1983.
15. Hij werd via de CDU (politieke partij) in Krefeld (Duitsland) uitgenodigd een optreden te doen op verzoek van president Bush van de Verenigde Staten tijdens een staatsbezoek in Duitsland.
16. Tijdens een Fanlight nominatie uitreiking (1992) in Frankfurt (Duitsland) kreeg hij de Fanlight trophy voor het hebben van de meeste fans in Duitsland, samen met de legendarische zanger Drafi Deutscher.