Welkom op de website van de familie Pinas
Onze voorouders waren tot slaaf gemaakte en in slavernij geboren mensen op de houtgrond Onverwacht in het district Para te Suriname. Mensen waar we groot respect voor hebben. Zonder hun kracht en volharding waren wij er niet geweest.
Deze website is opgezet door Joop Pinas en Dionne Rosendaal, nakomelingen van het echtpaar Petrus Francois Pinas en Lizette Setta Pinas (erkend Crisis). Zij waren twee van de 48 voormalige slaven die de achternaam Pinas toegewezen kregen in 1863.
Tip: lees over het ontstaan van www.pinasroots.nl , over wie wij zijn en over de familienaam Pinas.
In eerste instantie was ons doel het onderzoeken en vastleggen van het heden en verleden van het nageslacht van Petrus Francois Pinas en Lizette Setta Crisis.
Door de enorme hoeveelheid gegevens die wij in de archieven hebben gevonden en de vele positieve reacties van andere Pinas-nakomelingen, is ons doel enkele jaren geleden uitgebreid met het volgende:
- de historie en verwantschap van alle 48 voormalige slaven die de naam Pinas toegewezen kregen te onderzoeken en vast te leggen
- als familiewebsite te dienen voor alle nakomelingen van de 48 voormalige slaven
- alle Pinas-nakomelingen de mogelijkheid bieden hun stamboom te completeren
Account
Familieleden kunnen een account aanvragen om het niet publieke deel van deze website en de stamboom te bekijken. Lees daarvoor eerst onze registratievoorwaardes door.
Familie onderzoek
Onze toegang in archieven is beperkt tot 100 jaar geleden en mits aanwezig in Nederland. De bronnen die wij vaak raadplegen zijn:
- Burgerlijke Stand Suriname
- HAS-EBG catalogus Para periode ca 1850-1890 (boek)
- Volkstelling 1921 op nationaalarchief.nl (namenklapper)
- Volkstelling 1950
- Oude kranten op Delpher.nl
- Slavenregisters
Alleen samen met de nakomelingen kan de stamboom groeien en de geschiedenis van onze uitgebreide familie worden vastgelegd.
Bent u een Pinas-nakomeling? Lees dan ons bericht aan alle Pinas-nakomelingen.
Er zijn de afgelopen jaren heel veel archieven gedigitaliseerd, geïndexeerd of getranscribeerd en online gekomen. Dit is een doorgaand proces. Omdat Pinasroots al bijna 20 jaar! bestaat, zal niet alles op onze website meer actueel zijn.
De Surinaamse Volkstellingen van 1921 en 1950 en Slavenregisters zijn inmiddels online te raadplegen op Openarchieven.nl.
Er wordt op dit moment nog hard gewerkt aan de Burgerlijke Stand Suriname die al deels online te raadplegen is op NationaalArchief.sr. (Klik hier om te helpen.)
Op Openarchieven zijn transcripties van diverse historische documenten met betrekking tot Suriname te raadplegen, bijvoorbeeld van de notariële archieven van Suriname 1699-1828 met diverse testamenten.
Raadpleeg vooral AlleSurinamers.org voor actuele links naar belangrijke bronnen voor Surinaamse genealogie!
Aanvullingen
Heeft u foto's, documenten, verhalen, ed. toe te voegen aan deze website?
Dat horen wij graag. Wij verzoeken u dan contact met ons op te nemen.
Ook geldelijke donaties, hoe klein ook, zijn meer dan welkom. Lees meer op de pagina donaties.
Wij willen iedereen die aan deze site heeft bijgedragen in de vorm van advies, informatie, vertalingen, familiegegevens, foto's, documenten en donaties... heel hartelijk bedanken!
Voor nu wensen wij u veel leesplezier op onze PinasRoots website.
Groeten,
Dionne Rosendaal & Joop Pinas (het Pinasroots Team)
- Geschreven door: Team Pinasroots